Spuiten van de Body

Het spuiten van een kap. Een van de moeilijkste onderdelen, maar wel die met het duidelijkst zichtbare resultaat. Na het in elkaar zetten van een nieuwe auto komt de volgende stap. Het spuiten van de kap. En dat moet toch zo mooi mogelijk, want iedereen ziet de kap.

Stap 1:Het kiezen van de juiste kap

Dan komen we aan bij het kiezen van de kap, het is vooral goed om een kap te kiezen die ook goed rijdt, dat zijn op HFCC vooral de Protoform LTC-R en de Protoform Mazda speed 6 voor de tourwagens. Let er op dat je bij een toerwagen een 190mm kap neemt. Er bestaan namelijk ook 200mm kappen, maar deze voor de brandstof modellen.

Stap 2:Benodigdheden

Als je de kap gaat spuiten heb je een aantal dingen nodig:
+ Ruimer: Dit is een scherp gereedschap om gaten in de kap te maken. Deze is te koop bij de meeste modelbouwzaken.
+ Schaar: Je hebt een schaar nodig om de kap uit te knippen, het beste hiervoor is een speciaal schaartje die gebogen is, zodat rondingen beter te knippen zijn. Deze is te koop bij de meeste modelbouwzaken.
+ Schuurpapier: Omdat het knippen nooit in 1 keer kan, komen er kleine braampjes aan, behalve dat dit niet mooi is kan de kap hier snel doorscheuren, dit moet dus even netjes weggeschuurd worden.
+ Afwasmiddel: De kap moet goed schoongemaakt worden en vetvrij worden gemaakt, zodat de verf beter pakt.
+ Schuursponsje: Deze is voor het schoonmaken, zodat je de oppervlakte een beetje ruw kunt maken, zo pakt de verf beter. Niet te hard drukken!! Dan komen er krassen op de kap. Het hoeft maar heel lichtjes.
+ Afplaktape: Dit kun je gebruiken om bepaalde delen van de kap af te plakken, mocht je bijvoorbeeld meerder kleuren willen gebruiken. Dit kan met gewoon behangtape van de Gamma, maar het is beter om de speciale tape van bijvoorbeeld Tamiya te gebruiken, die plakt beter.
+ De Verf: Wel zo makkelijk, dit moet wel speciale verf zijn bedoeld voor lexaan kappen, dit is te koop bij de modelbouwwinkel, bij twijfel kun je het altijd even vragen.

Stap 3: De Voorbereiding

Je kunt niet gelijk beginnen met spuiten en knippen. Haal ook de beschermlaag er nog niet af!!! Eerst moet je de binnenkant van de kap vetvrij maken, zodat de verf beter pakt, anders is de kans groot dat de verf eraf bladert na loop der tijd. Je maakt de kan schoon door hem onder de kraan te houden en schoon te maken met een schuursponsje met wat afwasmiddel. Denk eraan dat je maar weinig kracht zet, anders beschadigt de kap. Onderschat dit deel niet, het is heel belangrijk dat de kap vetvrij is, en het liefst een beetje ruw van binnen.
Als je klaar bent met schoonmaken kun je beginnen met het tekenen. Maak eerst met stift stippen op de buitenkant van de kap waar de bodyposts moeten komen. Dit kan gewoon, want de beschermlaag die erop zit gaat er aan het einde af, dus dan zie je de stift niet meer.

Stap 4: Raamstickers plakken

Bij de kap worden ook bijpassende raamstickers geleverd. Om ervoor te zorgen dat je bij het spuiten van de body de ramen niet worden mee gespoten worden deze met raamstickers afgeplankt.

Stap 5: Het Spuiten

Voor het spuiten van de kap kan je een kant en klare spuitbus gebruiken of een Airbrush pistool. Om de verf in de spuitbus goed te mengen zal deze eerst goed moeten worden geschut. Houd de je spuitbus op ongeveer 30cm afstand en beweeg deze rustig langs de binnenkant van de kap. Zorg ervoor dat je de verf in dunne lagen aanbrengt. Om het drogen tussen de verflagen te versnellen kan je bijvoorbeeld een fohn gebruiken.

Als je 2 of meer kleuren verf wilt gebruiken, kun je nu ook delen van de body afplakken waar de eerste kleur verf niet op moet komen. Bij het spuiten van meerdere kleuren, moet je eerst de donkerste kleur spuiten, en daarna de lichtere kleur(en). Dit omdat de lichtere kleuren doorschijnend zijn, en als je daar een donkere kleur overheen spuit, wordt de lichte kleur heel donker.Om dezelfde reden moet je als je een lichtere kleur gebruikt, altijd een witte of zilveren kleur als laatste over de hele kleurlaag heen spuiten. Van de buitenkant af ziet de lichte kleur er dan veel beter uit.

Stap 6: Verwijderen van de bescherm folie

Nadat je body gespoten is kunnen de raamstickers en de beschermfolie, welke op de buitenkant van de kap zit, worden verwijderd.

Stap 7: Plakken van de stickers

Bij de body wordt meestal een stickervel met de voor en achterlichten geleverd. Deze stickers kunnen voorgesneden zijn zodat je deze direct van het stickervel af kan halen en kan plakken.
Stickers niet zijn voorgesneden kunnen met een schaar worden uitgknipt.
Bij je Modelwinkel kan je verschillende stickervellen met reclame uitingen of afbeelding vinden om de kap verder te verfraaien.

Stap 8: Kom naar het HFCC circuit toon je nieuwe kap en kijk of je je beste ronde  tijd kan verbeteren.